RAK831 Pilot Gateway SX1301_P2P test_SPI problem



  • Good afternoon all! There was a problem with SPI. Help who can. I have downloaded the source codes from here https://github.com/RAKWireless/RAK831_LoRaGateway. This program is designed to work on Ubuntu and manages RAK831 via interface Converter USB/SPI FT2232HL. FT2232HL I HAVE, but there is Rasberry P3 and RAK831 connected via SPI directly. I installed on the raspberry system Ubuntu mate and in the source code in the library file.cfg set the parameter cfg_spi= own. When you run test module test_loragw_reg terminal gives the following:

    gateway@gateway-desktop:~/RAK831_LoRaGateway-master/lora_gateway/libloragw$ ./test_loragw_reg
    The beginning of the test for loragw_reg.with
    The SPI port is not open
    ERROR CONNECTING HUB
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    IMPLICIT_PAYLOAD_LENGHT = 0 (should be 197)
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    FRAME_SYNCH_PEAK2_POS = 0 (should be 11)
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    PREAMBLE_SYMB1_NB = 0 (must be 49253)
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    ADJUST_MODEM_START_OFFSET_SF12_RDX4 = 0 (it should be 3173)
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    IF_FREQ_1 = 0 (must be -1947)
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    ERROR: NOT CONNECTED TO A HUB
    Warning: the hub is already disabled
    The end of the test for loragw_reg.with
    gateway@table gateway:~ / RAK831_LoRaGateway-master/lora_gateway/libloragw$

    When you run test module util_spi_test terminal gives the following:
    gateway@gateway-desktop:~/RAK831_LoRaGateway-master/lora_gateway/util_spi_stress$ ./util_spi_stress
    Info: starting hub Laura SPI stress test # 1
    The SPI port is not open
    ERROR CONNECTING HUB
    Error: lgw_connect () did not return SUCCESSgateway@table gateway:~ / RAK831_LoRaGateway-master/lora_gateway / util_spi_stress$

    What can be the cause of errors?



  • Hi,
    The project you use is too old, and it has been replaced by this one: https://github.com/RAKWireless/RAK831-LoRaGateway-RPi

    BTW, it is developed for RAK831 + Raspberry Pi, so you can only refer to it for your Ubuntu environment.
    Another project for RAK831 + OpenWRT: https://github.com/RAKWireless/RAK831-LoRaGateway-OpenWRT-MT7628



  • Thank you very much, fomi! But I need P2P mode: connect Raspberry Pi to end devices without LoraWan network.



  • @andbener Hi,
    I can't understand what's your mean, but RAK811 LoRa node can support P2P mode. Maybe you can see that module.



  • @fomi, hello!
    I deployed this project on my Raspberry pi3: https://github.com/RAKWireless/RAK831-LoRaGateway-RPi. And next to it I launched two WisNode RAK811 with P2P project PINGPONG: http://docs.rakwireless.com/en/LoRa/WisNode/Software Development/RAK811 OpenMCU Developing User ManualV1.0.pdf.
    Data exchange between the RAK811 takes place about 1 time per second, but the gateway captures packets much less frequently. Tell me what could be the reason for this situation? 2 RAK811 and RAK831 are close to each other ... RAK811 receive packages with RSSI 4-7dbi0_1544534058335_2018-12-11_15-28-39.png , and RAK831 get packages with RSSI -20dbi and less 0_1544534090143_pktlog_AA555A0000000101_20181211T075930Z.csv ... how can that be?



Looks like your connection to RAK Support Center was lost, please wait while we try to reconnect.