RAK811-N can't join GW



  • I just checked the config from scratch (I did a at+reload to reset the RAK811):
    0_1525726442914_Bildschirmfoto von 2018-05-07 22-50-21.png



  • Oh, I just saw it now: your frequency is rather strange... channel 0 would be 868.100 MHz. Usualy, I see joins on Channel 1 (868.300 MHz), but that should be no problem. What gateway do you operate? Is it a singele channel or a multi channel?



  • here it is, same configuration as before.
    yes it take 3/5 secondes before i see that on TTN page :
    0_1525726214475_TTN GWtraffic 4.png

    what i suspect is a problem with my gateway !
    it is a simple LoraGO port : https://sandboxelectronics.com/?product=lorago-dock-single-channel-lorawan-gateway

    and i'm sort sure if it fully compatible !? can't find usefull information
    do you have an idea about this gateway ?

    i will do a test with at+reload ..



  • Yes, it seams your GW and Node are apart far enough. Maybe try to set your gateway to channel 1 (868.300MHz) and only use the commands I used to configure the RAK811? Sorry, I got no experience with single channel GWs



  • Ah, and it might be a good idea to set the channel mask if you only got a single channel GW:
    at+set_config=mask:0,0001 for channel 0 or
    at+set_config=mask:0,0002 for channel 1

    But as I said, I got no experience with singel channel GWs... maybe I should order one, just for education :tongue:



  • at+reload : nothing better

    what is the command to set "channel1, 868.300MHz" ?
    i try the mask at+set_config=mask:0,0002
    but i receive ERROR-1

    .. but in fact... wich channel is available on this GW !?...
    need to have a look in the arduino code !

    i ordered this single channel GW just for my proof of concept prototype. i wish to rder a better one, but later !
    which one do you suggest ? one with a RPI3 + ??... but there a lot off possibility and i'm not sure which one to choose



  • I love! the RAK831, they got a very good performance. But the set Antenna is not too good. If you got some experience, I reccomend to build a groundplane or coco antenna. Else look for a good 868MHz antenna you can get. I got one fibre glass 868MHz from RAK, but I measured it to have a center frequency of 913MHz...



  • If you want, I can join with your settings to see if on TTN side, everything is ok.



  • hello,

    is that possible to create a second temporary user in TTN account ?
    there is not too much configuration in TTN account, so i suppose that all right.

    i have more doubt about the LoraGO GW configuration !

    what is the command to set "channel0, 868.100MHz" ?
    i try the mask at+set_config=mask:0,0001
    but i receive ERROR-1 ==> so what it the right mask to set up channel 0 please ?
    868.100 is the specified frequency in the arduino firmware, i set up before compiling and flash my GW.

    thanks
    Phil



  • Sorry, it's at+set_config=ch_mask:0,0001



  • not better :(

    i see the "join accept" :
    0_1525785637562_TTN GWtraffic 5.png

    but even the ERROR-6 just after the at+send command (ther is 20 seconds between the join and the send command, which is enough to see the join accept in the TTN page) !

    do you use a RAK811 or a RAK811-N (as me) ?

    thanks



  • I use the RAK811, so I don't need an additional microcontroller



  • Do you have any other gateway in your region where you can go to and try to join your 811? Once joined, it stays joined.



  • no nearest GW is about 30km !

    well i plan to use RAK811 too withtout second CPU.. can you point me to a good tutorial to set up the right tool chain please ?

    well i will have a look to the arduino GW firmware .. but not so confident
    some users report that the RAK811-N fw is bugged .. some others say it's working ..

    if you have any idea please don't hesitate !



  • woaa !.. i just modify the setting order, set the keys juste before the join command and now i see that :
    0_1525790931333_TTN appdata3.png

    but
    1/ where are my data ? ( at+send=1,1,010101 ) ?
    2/ i got even ERROR-6 message !
    3/ sometime between several send, i receive at+recv=3,0,0 :o)
    then a lot of ERROR-6 !!

    0_1525791098540_RAK811-N terminal.png



  • here it is some data :))))

    0_1525791208143_TTN appdata4.png

    but a lot of ERROR-6 between !

    i send too fast ? (20 seconds)



  • Hm, these MAC BUSY errors are really strange.
    I don't think you are sending too fast, as I sometimes send 5 messages in 2 seconds (after hard reboot, I send the device config of the irrigation sensors which is no problem at all). So i think RAK811-N are buggy somehow...
    As for developement, I'm afraid that the -N version might be the wrong choice. As you see on the following picture, there is no internal programming support:
    Taken form the Aliexpress RAK811-N page I found this on Aliexpress.

    As for the toolchain, I use GNU Arm Embedded Toolchain, at the moment without any IDE using Makefiles under Ubuntu. I simulate using qemu and I debug/programm the devices with a fake J-Link using OpenOCD.
    But I think I'll give GNU MCU Eclipse a try soon. But in the end, you know, I don't like this bloatware IDEs too much. What OS are you on?

    I try to provide a cleaned up template project for the RAK811 soon via github. To be honest, it's a big uncommented nearly -everything-in-one-file-mess at the moment, especially the low power states need some love.



  • i agree, RAK811-N is not the good choice for the prototype, but it is what i have in my hands right now to start my tests !

    well the link is realy unstable, i can't exchange data anymore !
    if i had not a screen copy, i won't believe that i already receive one time 3,0,0 !

    i'm working under Windows 99% of time

    i don't understand the paramters of the rx2 command :
    at+set_config=rx2...
    what is the datarate ? the datasheet say "see regions define", but in the table §5, i don't find it !??



  • Hm, I don't know which §5 you are referring to. The RX2 is defined in Section 2.2.7 in the LoRaWAN 1.1 Regional Parameters, at least for the EU868. It defaults to 869.525MHz/DR0. BUT: In EU868, the Network/Gateway may set another channel/DR for RX2 in the Join Accept message. And for your case, you can't use RX2 as you got a single channel gw.

    Regards, Edi



  • at+set_config=rx2 page 12 of the RAK811-N datasheet
    (all RAK811-N documents are just removed from the rakwireless site !)

    well better is to order a reliable gateway !
    so happy with RPI3 + RAK831 ?
    i hesitate with the IC880A

    thanks for your help, best regards


Log in to reply
 

Looks like your connection to RAK Support Center was lost, please wait while we try to reconnect.